60-tal och raggarkultur på Vallarna i sommar

Fiffel, förvecklingar, kärlek och galenskap på en nedgången bilverkstad – det är sommarens buskis på Vallarna i ett nötskal.

Publicerad

– Det blir det glada 60-talet, rockabilly och raggarkultur – mycket humor men vi vill också skicka med ett litet budskap, säger Mikael Riesebeck, skådespelare och manusförfattare.

När skrotfamiljens verkstadsjobb blir allt färre börjar de kränga hembränt och stöldgods istället, får skattmasen på sig och dras också in i förvecklingar där kulturkrockar och kärlek står i fokus. Årets föreställning på Vallarna heter ”Skrot, hopp och kärlek” och på rollistan ses välbekanta namn, som bland andra Claes Månsson, Annika Andersson och Jojje Jönsson. Månsson, älskad för sin avväpnande Lorry-humor, gör en efterlängtad comeback efter fem år.

– Vi är väldigt glada över att ha med Claes igen, det är hans fjärde uppsättning här, säger Riesebeck.

Claes själv, som på Vallarna kommer att spela den lokale gangstern Slaktar-Lasse instämmer:

– Det ska bli jätteroligt att flytta ned till Halland igen. Jag längtar efter att få möta publiken som vallfärdar från hela Sverige, säger han och slår fast:

– Buskis och sommar hör ihop och det hoppas jag att alla kommer att känna. Jag ser även fram emot gagget bakom scenen.

Annika Andersson spelar manhaftiga kaxiga raggarmamman Rut och gillar sin karaktär skarpt.

– Det är roligt att få göra ett fruntimmer med rejält med ”tag” i. Med Rut jävlas man inte med i onödan. I alla fall gör man inte det mer än en gång, säger hon med ett skratt och berömmer spelplatsen:

– Vallarna är utan konkurrens Sveriges vackraste friluftsteater. Det är en ynnest att få spela där. Och vi har en fantastisk, lojal och välkomnande publik.

Tillsammans med Pär Nymark, som även är regissör, jobbar Mikael Riesebeck fortfarande på de sista detaljerna av manuset. Men idén till det har funnits under några år.

– I Falkenberg finns Wings and wheels. Vi tänkte att det kunde vara kul att göra en Vallarna-föreställning som utspelar sig i den tiden och miljön, säger Mikael.

Även om publiken kommer att känna igen den karakteristiska humoristiska Vallarna-atmosfären blir det i sommar även en del nyheter.

– I år kommer det att bli lite mer action, i form av till exempel pyroteknik. Karaktärerna har alltid varit förhöjda, men den här gången är det nästan lite serietidning över dem. Det blir busigt och kul, men också lite tänkvärt.

Han säger att årets föreställning har ett tema som många sannolikt kan känna igen sig i. Det handlar om att frigöra sig från invanda mönster, att inte bara fortsätta leva som man alltid gjort, för att det känns smidigare än att ta en konflikt.

– Vårt budskap är att det kan bli bättre om man vågar ta klivet och göra sig fri. Den som vill kan ta med sig det. Men det går också bra att komma hit och bara ha kul. Vi kör med både hängslen och rem i år.

Tidigare år har cirka 60 000 biljetter sålts per sommar och personer i alla åldrar har lockats till Vallarna.

– I publiken ser vi flera generationer; barn, barnbarn, mor- och farföräldrar. Det är också så roligt att vi hittat en teaterform som tilltalar dem som inte brukar gå på teater annars. Det är en häftig grej att få vara med om, säger Mikael Riesebeck.

Nu laddar teamet för fullt inför premiären den 2 juli.

– Det unika är att vi spelar ett nyskrivet manus. Det är inte så vanligt och därför är det extra spännande varje år när vi ska köra i gång. Det är som världspremiär varje gång, säger producenten Janne Andersson.

”Skrot, hopp och kärlek” kommer att spelas 36 gånger på Vallarna i sommar, därefter väntar en Sverigeturné i höst.

Skrot, hopp och kärlek

Premiär: 2 juli på Vallarna.

Producent: Janne Andersson.

Manus: Mikael Riesebeck och Pär Nymark.

Regi: Pär Nymark.

I rollerna: Claes Månsson, Annika Andersson, Jojje Jönsson, Jeanette Capocci, Mikael Riesebeck, Mathias Sundén, Karin Bergquist och Linnea Lexfors.

Powered by Labrador CMS