Viktor Larsson är den som är anställd för att sköta det mesta av produktionen i destilleriet.
Viktor Larsson är den som är anställd för att sköta det mesta av produktionen i destilleriet.

Prisade destilleriet vill växa – snart släpps nya produkter

Tidigare i år prisades deras gin med en prestigefull utmärkelse. Nu ska Skrea backe destilleri fortsätta att utvecklas genom nya produkter.

SKREA BACKE. Det är destillering som står på schemat den här måndagsförmiddagen när Falkenbergs Nyheter besöker spritproduktionen inne i Skrea Matbruks gamla stenlada. Det är Viktor Larsson som dagligen arbetar inne i destilleriet men bakom företaget står även Filip Karlsson, Albert Nilsson och Marcus Nordgren.

Många falkenbergare är redan bekanta med det relativt nystartade destilleriet, vars produkter sedan en tid går att finna på de lokala Systembolagen. Sedan uppstarten 2020 har det gått fort: året efter fanns deras dry gin på ”bolaget”.

– Vi hade som målsättning att sälja 90 flaskor första månaden men vi sålde slut alla 300 på en halvtimme, minns Viktor Larsson.

I början av 2022 prisades Skrea backes dry gin med brons på prestigfulla IWSC wine & spirits awards. På samma tävling blev det dessutom guld för deras ”ocean strenght” i kategorin för ginsorter med lite mer nytänk kring smaksättning.

I början av det här året blev det ny prestigefull utmärkelse då ”ocean strenght” på nytt uppmärksammades – den här gången med guld och silver i två olika kategorier på World gin awards.

– Det är klart att det är superroligt med priser, det här gör att fler får upp ögonen för oss. Men samtidigt är det snårigt att bedöma smak, allas smak är olika. För oss slår det nog ännu högre att vår dry gin är en av de mest sålda svenska ginerna. Det betyder att gemene man tycker om den och det väger minst lika högt som att få beröm av en jury, säger Larsson.

I år siktar killarna på att ta nya steg genom att lansera nya produkter. I sommar släpps en nyhet som fortfarande är så hemlig att Viktor inte vill avslöja någonting.

– Vi har vänta lite med det, säger han med ett leende.

Något han dock vågar berätta är att de inför jul kommer att ta fram en ekfatslagrad gin. De har tagit hjälp av romkonnässören Per Ädel som lagrar rom i Varberg.

– Vi har lagt gin på ett av hans gamla romfat. Det blir så klart väldigt limiterat, typ 400 flaskor.

Hur går processen till när ni tar fram nya produkter?

– Det är framför allt vi fyra som gör det tillsammans. I början tog vi hjälp av fler utomstående personer, men nu börjar vi bli rätt säkra på vad vi vill ha för smaker och vi vet att folk har tyckt om det också. Det börjar med att vi har en idé och sedan testar man den och filar rätt mycket på alla detaljer.

– Det är superroligt och man lär sig väldigt mycket. Det är spännande att se hur kryddor tar fram olika smaker ur varandra.

Hur ser målsättningen ut på längre sikt?

– Vårt mål är att vara en stor producent i Sverige och bidra till att vi tar fram mer svensk sprit i stället för att importera så mycket utifrån. Vi vill växa men fortfarande ha kvar hjärtat och välja lokala och ekologiska råvaror.

Powered by Labrador CMS