Karolina Einarsdotter och Ida Einebrant arbetar båda belöningsbaserat, allt ska göras till gagn för djuren, inte på bekostnad av dem.
Karolina Einarsdotter och Ida Einebrant arbetar båda belöningsbaserat, allt ska göras till gagn för djuren, inte på bekostnad av dem.

Här kan hästarna få bestämma själva: "Vi måste inte vara ledare"

På gården Lyckoklövern får hästarna bestämma vad de vill eller inte vill göra och kan i sin tur hjälpa människor i behov av kravlöst varande.

Publicerad

Skogstorp. På Lyckoklövern i Skogstorp arbetar Karolina Einarsdotter med hästar, getter, kaniner, höns, tupp och en sköldpadda. Alla bemöts med respekt för sin egen integritet och ges frihet att bestämma eftersom Karolina jobbar belöningsbaserat.

Karolina Einarsdotter har en filosofie magisterexamen i etologi vilket innebär att hon har kunskap i djurens naturliga beteenden och behov sett ur både ett evolutionärt perspektiv och på individnivå. Sedan några år arbetar Karolina belöningsbaserat, vilket kortfattat kan beskrivas som att allt som görs ska vara till gagn för djuret, inte på bekostnad av det. Beteenden man vill se mera av belönas och djurens beslut respekteras.

– Att bli lyssnad på är så behagligt, det gäller både människor och djur, säger hon.

På Lyckoklövern kan besökare umgås med djur olika sätt; rida gårdens hästar eller träna dem, getterna eller kaninerna från marken. Hästägare som vill träna sina egna hästar belöningsbaserat är också välkomna, det kräver ett lite annorlunda tankesätt än traditionell ridning där det till exempel ofta talas om att ryttaren måste visa att det är den som är ledaren och därmed bestämmer.

– Det är bevisat att hästar inte har någon flockmentalitet, det är inte så att vi måste vara ledare utan hästen kan få bestämma. Vi har snarare en föräldraroll, säger Karolina.

Ida Einebrant är hovslagare och är en av få eller möjligen den enda som arbetar belöningsbaserat. I stället för att, som tidigare var brukligt för hovslagare, hålla kvar foten om hästen ”krånglar” backar Ida och hästen får en belöning för sitt beslut. När hästen förstår att dess vilja kommer att respekteras blir situationen mindre stressig.

– Jag har kunder som tidigare varit tvungna att ge sina hästar lugnande när de skulle få nya skor, men som inte behöver det nu.

Vid sidan av hovslagararbetet har Ida utbildat sig till hälsovägledare och stresspedagog. Med företaget Jordnära samarbetar hon med Lyckoklövern. I arbetet med klienter tar hon hjälp av djur och natur genom tysta promenader i naturen och ett kravlöst varande med gårdens hästar och andra djur.

– Fokus är på att rehabilitera med hjälp av hästarna och de andra djuren, säger hon.

Karolina planerar att utöka antalet hästar på gården med gamla ridskolehästar som på äldre dar får en rehabiliterande roll.

– Forskning har visat att det ger ett ökat välmående att vara tillsammans med djur, säger hon.

Powered by Labrador CMS