Man blev brutalt knivmördad – så blev tingsrättens dom

37-åringen erkände att han knivhögg mannen – men handlade det om nödvärn?

Publicerad

Falkenberg. I februari förra året hittades en man avliden i hallen i sin lägenhet i Falkenberg. Rättsläkarna som kom till platsen fann ett flertal stickskador på kroppens framsida: i ansiktet, på halsen, på bålen och på ena underarmen. Kriminalteknikerna som undersökte bostaden hittade mängder med blodspår som visade sig komma från den avlidne mannen. Det var blod på allt från handfatet i badrummet till persiennsnören. Det fanns även skoavtryck i blod och det syntes att något hade städat av vissa ytor med en mopp.

Polisens misstankar riktades ganska omgående mot en 37-årig man, bosatt i Falkenbergs kommun, som senare erkände att han hade varit hemma hos mannen och att bråk hade uppstått. 37-åringen berättade i förhör att han hade blivit bestulen på olika grejer och trodde att de fanns hemma hos den andre mannen. Han åkte hem till mannen för att få tillbaka sina prylar.

Rätten trodde inte på 37-åringen

I förhör berättade 37-åringen sin version om hur han menade att det hade gått till. En version som tingsrätten ansåg var både motsägelsefull och osammanhängande.

Kortfattat kan man sammanfatta hans berättelse såhär: 37-åringen knackade på dörren för att få tillbaka stöldgodset men blev då indragen i bostaden. Han blev då så chockad att han i princip svimmade av. När han kvicknade till stod den andre mannen över honom med en kniv. Den andre mannen högg ett tiotal gånger men 37-åringen lyckades undvika att träffas varje gång. Han kom sedan över kniven genom att bita den andre mannen i fingret. När han väl fick tag i kniven högg han den andre mannen tre gånger, men orsakade inga livshotande skador. Han lämnade sedan bostaden och återvände kort därefter – då fann han mannen ihjälhuggen på golvet i hallen.

Den här versionen köpte alltså inte rätten som tvärtom konstaterade att det i praktiken gick att utesluta andra gärningsmän.

Hävdade att han agerat i nödvärn

37-åringen hävdade att han helt tiden agerade i nödvärn. Alltså att han blev attackerad och tog till våld för att försvara sig.

Den avlidne mannen hade faktiskt ett sår på fingret som skulle kunna härledas till en bitskada och 37-åringen hade själv en sårskada i handen som skulle kunna ha uppstått när han greppade efter kniven under någon form av tumult. Exakt hur våldet i hallen kommit att inledas har inte helt kunnat klarläggas och rätten kan inte utesluta att det inledningsvis uppstått något som kan liknas vid en nödvärnssituation. Men när 37-åringen väl fått tag i kniven har det inte längre handlat om nödvärn. Där är tingsrätten mycket tydlig. 37-åring befann sig då i överläge men delade ändå ut ett flertal livsfarliga knivhugg. Rätten konstaterar också att 37-åringen valt att försöka städa undan spår efter sitt brott i stället för att hjälpa den då döende mannen.

Påföljden blev 16 års fängelse.

Powered by Labrador CMS