Kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S)
Kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S)

Kräver besked om elstöd

När kommer elstödet till företagen? De socialdemokratiska kommun- och regionråden i Halland har skrivit ett brev energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) där de kräver ett tydligt svar på frågan.

Publicerad

Falkenberg. På grund av de höga elpriserna är halländska jobb hotade, antalet konkurser ökar och oron hos såväl arbetsgivare som arbetstagare är ett faktum. I brevet till energi- och näringsministern ber de halländska politikerna om att all politisk prestige läggs åt sidan för att i stället sätta fokus på att lösa situationen med det dröjande elstödet.

En av brevets avsändare är kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S). Han har personligen kontakt med företagare både via telefon och träffar som vittnar om en ohållbar situation. Via kommunens näringslivsavdelning kommer besked om att antalet konkurser i kommunen ökat, liksom antalet varslade. Ovissheten om när en lösning kommer är ett stort problem.

– Egentligen är det viktigaste att få veta när stödet kommer. Företagen har kontakter med banken, leverantörer och kunder och behöver veta när pengarna kommer. Det handlar om så pass mycket pengar att det är avgörande, säger Per Svensson.

Att situationen är allvarlig är Företagarnas regionchef Marie Axtelius den första att hålla med om. Hon är både frustrerad och uppgiven.

– Det är kritiskt, riktigt bekymmersamt. Alla väntar på besked. Och det är så mycket annat samtidigt. Räntor, inflation, elpriser och valutan som sjunker som en sten.

Det enda ljuset hon kan se framför sig är att företagare är duktiga på att ställa om och hitta nya vägar.

– Katastrofen är redan ett faktum, det här blåser inte bara över.

Svaret de lokala politikerna fått från sina företrädare i riksdagen är att frågan ska behandlas av EU innan någon utbetalning kan ske.

– Men andra länder har fått ut stöd så det borde gå, säger Per Svensson.

Han tror dock inte på någon omedelbar lösning.

– Tyvärr tror jag att det här blir en följetong.

Powered by Labrador CMS