Fastigheten Pistolen prisas för god byggnadsvård.
Fastigheten Pistolen prisas för god byggnadsvård.

De får kommunens arkitekturpris

Ett radhus och en villa prisas.

Publicerad

Falkenberg/Skogstorp. Falkenbergs kommuns arkitekturpris, som har delats ut sedan 2021, finns i två kategorier: ett pris för nyproduktion och ett för byggnadsvård.

– Det är roligt att kommunen kan prisa nya och gamla byggnader som håller en hög arkitektonisk nivå och där hållbarhet är ett viktigt inslag. Båda årets vinnare är bostäder men visar att det både som privatperson och som byggherre går det att nå långt, säger Malin Jarl, stadsarkitekt, i ett pressmeddelande.

Radhuset i Skogstorp får pris för årets nyproduktion.
Radhuset i Skogstorp får pris för årets nyproduktion.

Priset för nyproduktion går till radhuset på Brunklövervägen i Skogstorp där Wästbygg varit byggherre och exploatör. I juryns motivering kan man bland annat läsa: ”Värmebehandlad träfasad i skiftande toner smälter fint in den natursköna omgivningen. Exploatören har lyft fram boendekvaliteter såsom öppen planlösning med rundgång, högt i tak (3,7 m) med fint ljusinsläpp som bidrar till ökad rymd, app som styr teknik, separat tvättstuga/klädvård samt fina siktlinjer.”.

Pris för god byggnadsvård går till fastigheten Pistolen 1 på Porsevägen 1A-B i Falkenberg. Det är Kjell Andersson som äger fastigheten som är från början av förra seklet. I juryns motivering framgång bland annat följande: ”Med ambitiös efterforskning letade fastighetsägaren efter äldre foto för att få historik och bekräftelse på husets ursprungliga fasadmaterial, detaljutförande, färg och proportioner. Huset har nyligen bytt fasadmaterial från eternitplattor med röda fönsterbågar till liggande träpanel i en mild gul kulör med gröna smäckra träfönsterbågar. Bostadshuset ligger centralt i Falkenberg och är väl synligt och miljöskapande i stadsdelen. Det finns ett byggnadshistoriskt värde och renoveringen är gjord med varsam hand och stor kunskap samt hantverksskicklighet.”

Powered by Labrador CMS